Bakteriernas roll för ämnesomsättningen

Vägen genom mag-tarmkanalen är minst sagt händelserik!

När din lunch tuggats klart och landat i magsäckens sura saft väntar en sex och en halv meter lång resa. Först vandrar maten in i tolvfingertarmen. Där får den en dusch av enzymer och gallsyror vilka tillsammans fungerar ungefär som tvättmedel och får fettlösliga vitaminer som vitamin D och E att lossna så att de kan tas upp av kroppen. 

Maten färdas sedan vidare in i tunntarmen där proteiner bryts ned och omvandlas till aminosyror som tas upp av kroppen tillsammans med fetter och enkla sockerarter. I tunntarmen är väggarna täckta med ludd. Luddet är små utskott som kallas tarmvilli. De gör att tunntarmen får en mycket större yta mot maten vilket ökar förmågan att ta upp näringsämnen.

Runt om tarmen finns olika muskellager som styrs av ett eget nervsystem som brukar kallas för bukhjärnan. Dessa muskler gör att maten trycks framåt genom tarmen, och färdas i en snabbare takt än den annars skulle.

När din lunch är framme vid tjocktarmen går det långsammare. Om magsäcken är som en öken är tjocktarmen en frodig regnskog. Här finns mer än ett halvt kilo bakterier som lever, växer, delar sig och dör! En del av dem hjälper oss att bryta ned fibrer och komplexa kolhydrater. Under arbetets gång bildar de korta fettsyror som är viktiga för vår ämnesomsättning till exempel ättiksyra, propionsyra, mjölksyra och smörsyra.

 

 

Vill du veta mer? 

Läs "Vem bor här?" som beskriver bakterierna och miljön i tarmen och "Molekylfabriken" som förklarar vissa av bakteriernas funktion. 

Du kan också läsa mer om mikrobiotans funktion där vi också berättar mer om olika molekyler, så kallade metaboliter, och hur vissa av metaboliterna styr sjukdom

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.