Bli frisk med bakterier
Är alla bakterier bra? Kan man tillsätta bakterier som är särskilt bra för hälsan? Vad ska man äta för att få i sig rätt sorts bakterier?
I kortfilmen "Bakterier som medicin" förklarar vi hur vi ser att ökade kunskaper kring tarmbakterierna och deras funktioner kan bidra till att förebygga och kanske till och med bota vissa typer av sjukdomar i framtiden.
Se hela filmen "Livet i tarmen - bakterier som medicin":
I dagsläget kan vi konstatera att en bakteriesammansättning med stor mångfald och artrikedom kopplas till hälsa. Vilka bakterier vi har i våra tarmar påverkas till stor del av vår livsstil och just kosten tycks spela en stor roll för en artrik tarmmikrobiota vid intag av en varierad och fiberrik kost.
Många företag erbjuder sig att analysera din tarmmikrobiota mot betalning idag. Med analysen kommer personliga kostråd för att gynna tarmlivet och din hälsa. Men det här kan vara problematiskt. Till exempel ger testen bara en ögonblicksbild av ditt tarmliv. Det kan behövas flera prover för att ge en sammantagen bild. Och även om många företag anger vilka sorters bakterier du har så anger de inte vilken stam, detta kan spela stor roll särskilt om man vill komplettera sin tarmmikrobiota med bakterier i en kapsel. Dessutom är det svårt att avgöra vad som ska anses som en frisk tarmmikrobiota idag, då det kan variera mycket mellan individer.
Men med mer kunskap är det ingen omöjlighet att i framtiden kunna få skräddarsydda personliga kostråd för att du och dina inneboende i tarmen ska må så bra som möjligt.
Här hittar du 7 goda råd för bättre hälsa.
Vad är probiotika, prebiotika och synbiotika?
Probiotika
Probiotika är levande mikroorganismer som, när de används i tillräckliga mängder, kan ge hälsofördelar. Oftast är det bakterier, men kan även vara svampceller.
I surkål och kimchi och drycker som kombucha finns det levande mikrober, räknas dessa livsmedel som probiotika då? Nej, för där har varken mikroberna specificeras eller hälsoeffekterna vetenskapligt bekräftats. Idag kan specifika probiotiska produkter, till exempel kosttillskott, rekommenderas vid IBS eller kolik. Eftersom olika stammar av samma bakterieart kan ha skilda hälsoeffekter specificeras probiotika noggrant. Både släkte, art och stam ska uppges (till exempel Limosilactobacillus acidophilus ABC, tidigare känd som Lactobacillus).
Dosen av probiotika är också en viktig faktor. “Ju mer desto bättre” gäller inte här. Dosen ska baseras på kliniska studier där man testat effekten av probiotikan i människor.
Prebiotika
Prebiotika är kolhydrater som kan gynna mikroorganismer som lever i oss. Till exempel få specifika bakteriearter att växa till. Många typer av kostfibrer räknas som prebiotika, men inte alla.
Synbiotika
Synbiotika är en kombination av levande mikroorganismer (probiotika) och ett substrat (prebiotika).
Vill du veta mer?
Läs mer om den forskning som pågår just nu vid Bäckhed Lab och Sahlgrenska Universitetssjukhus kring behandlingsmetoder och förväntade resultat.
Våren 2021 spelade vi in en föreläsning och ett samtal kring "Dina tarmbaktier" där vetenskapsjournalist Torill Kornfeldt samtalar med Professor Fredrik Bäckhed och överläkare Göran Bergström om hur bakterierna påverkar vår hälsa. Du ser inspelningen här.
Filmen "Hopp om ett nytt läkemedel" från Knut & Alice Wallenbergsstifelsen visar den forskning som sker vid Bäckhed Lab och att vi är på god väg att ta fram en kapsel med specifika tarmbakterier som ska bromsa och kanske till och med helt förhindra utveckling av typ 2-diabetes.