Molekylfabriken i tarmen
Ditt blod är fullt av molekyler från dina tarmbakterier. De kallas med ett gemensamt namn för metaboliter och produceras när bakterierna bryter ned maten vi äter. En del av dessa ämnen, som hormoner och vitaminer, behövs för att kroppen ska fungera medan andra kan vara giftiga.
En särskild metabolit som intresserar forskare idag är smörsyra. Den bildas i tjocktarmen när bakterierna får hugga in på grova kostfibrer. Smörsyran verkar ha många spännande hälsoeffekter, till exempel kan den gynna ämnesomsättningen.
Dessutom gör smörsyran att tarmcellerna mår bättre och kan producera mer och tjockare tarmslem, vilket skyddar tarmen från infektioner och inflammationer. När tarmcellerna tar upp smörsyran går det åt syre, vilket gör att miljön i tarmen blir nästan syrefri. Den syrefria miljön gynnar fler ”goda” bakterier och försvårar för bakterier som ställer till sjukdom.
Personer med typ 2-diabetes har en lägre andel smörsyraproducerande bakterier. Nu pågår forskning för att se om man kan tillsätta fler hos dem. Man har också sett att typ 2-diabetiker har högre nivåer av den skadliga molkylen imidasolpropionat. Ett ämne som bland annat kan påverka kroppens insulinkänslighet.
Vad kan jag göra för att påverka andelen "goda" bakterier?
I nuläget rekommenderas en varierad och fiberrik kost för en välmående tarmmikrobiota. Men vi har mycket kvar att lära oss om bakteriernas samspel och påverkan. Vi har också listat 7 goda livsstilsråd för bättre hälsa här.
Vill du veta mer?
Läs om att Bli frisk med bakterier där du både hittar kortfilmen "Bakterier som medicin, och "Hopp om ett läkemedel mot typ 2-diabetes".
Du kan också läsa mer om mikrobiotans funktion där vi också berättar mer om molekylerna, eller metaboliterna med ett samlingsnamn, och hur vissa av metaboliterna styr sjukdom.