Vem bor här?
Var finns bakterierna? Går det att leva utan bakterier? Hur kan egentligen de mikroskopiska tarminvånarna påverka vår hälsa? I kortfilmen "Bakteriernas väg in" får du veta mer om olika bakterier som bor i våra tarmar och hur de lever och verkar.
I tarmens mörker finns ett helt ekosystem med bakterier, virus och mikroskopiska svampar. Mest vet vi om tarmbakterierna. De utgör drygt 500 gram av vår kroppsvikt och om vi zoomar in ser vi att våra biljoner bakterier kan delas in i hundratals olika arter. Varje art kan i sin tur producera tusentals olika ämnen och molekyler. Inte så konstigt att de kan påverka hur vi mår!
I kompotten finns till och med hormoner och vitaminer som är nödvändiga för att vi ska må bra. Andra sorters bakterier tillverkar gifter eller påverkar effekten av läkemedel. Vissa läkemedel behöver bakterier för att aktiveras, men om bakterierna är i obalans kan detta göras på fel sätt så att medicinen blir verkningslös.
Men det går inte att utse enskilda bakterier till hjältar eller bovar i det ständiga drama som pågår i våra tarmar. För de som är bra i vissa fall kan ställa till problem under andra omständigheter. Det som däremot står klart är att en stor mångfald av bakterier är kopplat till god hälsa. Har man en stor variation kan nämligen bakterier med liknande funktioner täcka upp för varandra om någon plötsligt skulle minska i antal och på så vis upprätthålla ekosystemets balans.
Alla bär vi på vår unika sammansättning av inneboende i tarmen. Det är ett levande ekosystem och vilka som bor där och hur utbredd en viss art är varierar med tiden. Livsstil, kost och medicinering har makten att hjälpa eller stjälpa livet i tarmen.
Vad är symbios?
Symbios är interaktioner mellan medlemmar av två olika arter. Till exempel så lever vi i symbios med våra tarmbakterier. Vi ger dem mat och en plats att leva och de hjälper till att bryta ned det vi äter och tillverka vitaminer. De hundratals arter av bakterier som finns i tarmen lever också i symbios med varandra, där både positiva och negativa interaktioner ingår.
Vill du veta mer?
Läs mer om mikrobiotans funktion.
Se filmen "Livet i tarmen - Vem där?":