Broccoliämnen och tarmbakterier - tillsammans dämpar de prediabetes
Vår forskargrupp har varit med och bidragit till en vetenskaplig artikel baserad på fynd från en studie som letts av Professor Anders Rosengren och som nyligen publicerades i den ansedda tidskriften Nature Microbiology. I studien har man undersökt ämnet sulforafan, som bland annat finns i broccoli och kål, och dess påverkan på blodsockernivån hos personer med ett förstadium till typ-2 diabetes. 89 personer mellan 35 och 75 år ingick i studien där kriteriet för att delta var förhöjda nivåer på blodsocker (fasteblodsocker), övervikt/fetma. Resultatet visar att de som fick sulforafan sänkte sitt blodsocker betydande mer än de som fick placebo. Störst förändring fick de personer som hade tecken på mild åldersrelaterad diabetes, i sammanhanget ett relativt lågt BMI-värde, låg insulinresistens, låg förekomst av fettleversjukdom och låg insulinutsöndring. Allra bäst gick det för dem som hade en viss typ av tarmbakterie som samverkar med sulforafan.
Läs mer om studien i pressrelasen från Göteborgs Universitet