Tränade bakterier till personer med prediabetes
Göteborgs-Posten uppmärksammar vår forskning med en artikel i söndagens utgåva, Vetenskap och Livsstil, om hur bakterier "tränas" för att bättre tåla syre så att de kan användas i den nya generationens probiotika.
I våra tarmar finns tusentals olika bakeriestammar som påverkar vår hälsa på olika sätt. En av dessa bakteriestammar har fått namnet Faecalibacterium prausnitzii. Den här bakterisorten har visat sig samverka med en annan bakterie, Desulfovibrio piger, och tillsammans är de bra på att producera smörsyra och andra ämnen som verkar antiinflammatoriskt. Eftersom personer med typ 2-diabetes saknar, eller har väldigt låga nivåer av dessa bakteterier, testas nu att ge dessa bakterier i kapselform till personer med ett förstadium till typ 2-diabetes.
Bakterierstammarna har varit kända en tid, men genombrottet kom när vi hittat en metod att "träna" dessa mycket syrekänsliga bakterier att bättre tåla syre. På så sätt går de att hantera i kapselform och att använda dem som probiotika. Förhoppningen är att kunna hjälpa en del av de som är påväg att utveckla typ 2-diabetes genom att bromsa och till och med förhindra sjukdomen.
Till artikeln i Göteborgs-Posten 22 oktober 2023 (s.26-27).