Tränade bakterier till personer med prediabetes

22 Oktober 2023

Göteborgs-Posten uppmärksammar vår forskning med en artikel i söndagens utgåva, Vetenskap och Livsstil, om hur bakterier "tränas" för att bättre tåla syre så att de kan användas i den nya generationens probiotika.

I våra tarmar finns tusentals olika bakeriestammar som påverkar vår hälsa på olika sätt. En av dessa bakteriestammar har fått namnet Faecalibacterium prausnitzii. Den här bakterisorten har visat sig samverka med en annan bakterie, Desulfovibrio piger, och tillsammans är de bra på att producera  smörsyra och andra ämnen som verkar antiinflammatoriskt. Eftersom personer med typ 2-diabetes saknar, eller har väldigt låga nivåer av dessa bakteterier, testas nu att ge dessa bakterier i kapselform till personer med ett förstadium till typ 2-diabetes. 

Bakterierstammarna har varit kända en tid, men genombrottet kom när vi hittat en metod att "träna" dessa mycket syrekänsliga bakterier att bättre tåla syre. På så sätt går de att hantera i kapselform och att använda dem som probiotika. Förhoppningen är att kunna hjälpa en del av de som är påväg att utveckla typ 2-diabetes genom att bromsa och till och med förhindra sjukdomen.

 

Till artikeln i Göteborgs-Posten 22 oktober 2023 (s.26-27).

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.