Uppmärksammad vetenskaplig artikel om tarmbakterier
Forskarna Lisa Olsson och Valentina Tremaroli från Bäckheds forskargrupp är huvudförfattare till en mycket uppmärksammad vetenskaplig artikel i det senaste numret av den ansedda tidskriften Cell Host & Microbe. Numret är en jubileumsutgåva (15 år) och fokuserar på mödrars och spädbarns hälsa.
Här följer en kort sammanfattning av artikeln som beskriver variationer i den normala tarmmikrobiotan över tid:
Jämfört med mikrobiotan hos ett barn som utvecklas anser man att en vuxen människas mikrobiota är stabil. Om vi tar två prov från samma individ med flera års mellanrum så kommer dessa två prov vara mer lika varandra än om man jämför dem med ett prov från en annan individ. Men betyder det att ingenting kan påverka hur bakteriesammansättningen i vår mikrobiota ser ut?
Nej, i vår senaste studie visar vi att bakterier, med specifika egenskaper, har olika variationsmönster i prover från samma individ vid olika tidpunkter. Vissa bakterier har samma nivåer vid alla tidpunkter medan andra bakterier varierar mellan väldigt höga och väldigt låga nivåer vid olika tidpunker. För att kunna förstå vad som händer med mikrobiotan vid sjukdom behöver vi fokusera på de stabila bakterierna som inte påverkas av vad vi gör dagarna innan ett prov tas. Vår studie visade också att de individer som hade störst variation i sin mikrobiotakomposition hade lägre nivåer av bakterien Faecalibacterium prausnitzii, vilket vi tror är en viktig bakterie för en hälsosam mikrobiota.
För artikeln i sin helhet, se Cell Host & Microbe: